Đorđe Lazić (©Reuters)
Đorđe Lazić (©Reuters)

Srbija sa Crnom Gorom za drugo mesto, pobednik balkanskog klasika izvesno ne ide na Hrvatsku

Vreme čitanja: 3min | sre. 19.07.23. | 10:05

Osim ukoliko evropski prvaci u poslednjem kolu ne izgube od Japana...

Nedoumica nije ni bilo, samo na jedan način mogao je da se završi drugi meč Srbije na Svetskom prvenstvu u Fukuoki - pobedom. Apsolutni favorit bio je olimpijski šampion u duelu sa Jažnom Afrikom, kao što bi bila i svaka evropska reprezentacija. Jedino otvoreno pitanje bilo je koliko će Delfini biti ubedljivi, poprilično - 30:5.

Sve je manje-više jasno u grupi C. Situacija se iskristalisala. Španija je ostvarila dve pobede i direktno će u četvrtfinale, dok Srbiji i Crnoj Gori predstoji da se za osam najboljih bore kroz plej-of, odnosno da odigraju utakmicu u osmini finala. I neće biti svejedno ko će sa koje pozicije otići u nokaut fazi. 

Izabrane vesti

Kuglice na žrebu su ukrstile grupe C i D, pa se momentalno znalo da će ekipe koje ne odu direktno u četvrtfinale imati nezahvalan posao. Mađarska je dobila derbi sa Hrvatskom, osamila se na prvom mestu i ostala je još samo formalnost u vidu odrađivanja meča sa Argentinom. U takvoj poziciji je i Španija. 

Srbija i Crna Gora će u direktnom duelu odlučivati o poziciji broj dva i verovatno o tome ko neće na Hrvatsku u osmini finala. Jer, izvesno će evropski prvak biti drugi, osim ako ne odluči drugačije, to jest pošto u kasnijem terminu igra sa Japanom odabere rivala. 

Što se tiče utakmice sa južnom Afrikom, nju su Delfini, kao i Ajkule dva dana ranije, završili već u prvoj četvrtini. Više im nije bilo potrebno protiv jedinog afričkog predstavnika na Svetskom prvenstvu. Možda i najslabijeg tima koji se pojavio u Fukuoki. Dobio je Uroš Stevanović tačno ono što mu je bilo potrebno: maksimalan pristup i još jednog raspucanog igrača - Marka Radulovića.

Bombarder iz Rijeke je protiv Španije samo jedanput bio precizan, nije ga služio šut. Ali je uspeo da razigra saigrače, najčešće Nikolu Jakšića i Strahinju Rašovića, najbolje srpske strelce na planetarnoj smotri na Dalekom istoku. U drugom meču na šampionatu bio je izrazito siguran kada se dizao na šut, uz dvostrukog olimpijskog šampiona bio je najefikasniji. 

Marko Radulović i Nikola Jakšić, kao i Strahinja Rašović, bili su daleko najraslopoženiji u srpskom sastavu, koji je dao dvocifren broj golova iz kontranapada. Takve šanse neće se Delfinima često ukazivati u balkanskom klasiku sa Crnom Gorom. Iskoristio je Uroš Stevanović priliku da u protokol uvrsti Marka Dimitrijevića i centra Bogdana Gavrilovića, odmarao je Vasilija Martinovića i Nemanju Ubovića, ali nema sumnje da će se sidraš Vuljagmenija za derbi vredan drugog mesta vratiti u sastav.

Kod Srbije je najefikasniji bio Nikola Jakšić sa šest golova (samo jedan promašaj iz igre), Marko Radulović i Strahinja Rašović su se pet puuta upisali među strelce, a sa nezgodne strane je od terceta Filip Janković - Đorđe Vučinić - Marko Dimitrijević stiglo sedam golova.

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U FUKUOKI:

GRUPA A

Ponedeljak (17. jul)

Kazahstan – SAD 5:18

Australija – Grčka 9:13

Sreda (19. jul)

Grčka – Kazahstan 18:2

SAD – Australija 16:8

Petak (21. jul)

06.30: SAD – Grčka

09.00: Australija – Kazahstan


GRUPA B

Ponedeljak (17. jul)

Kanada – Kina 13:10

Francuska – Italija 6:13

Sreda (19. jul)

Italija – Kanada 24:6

Kina – Francuska 8:17

Petak (21. jul)

10.30: Kina – Italija

13.30: Francuska – Kanada


GRUPA C

Ponedeljak (17. jul)

Aregentina – Hrvatska 5:24

Mađarska – Japan 16:8

Sreda (19. jul)

Hrvatska – Mađarska 10:12

Japan – Argentina 20:9

Petak (21. jul)

02.00: Mađarska – Argentina

12.00: Hrvatska – Japan


GRUPA D

Ponedeljak (17. jul)

Crna Gora – Južna Afrika 35:10

Srbija – Španija 14:16

Sreda (19. jul)

Španija – Crna Gora 11:7

Južna Afrika – Srbija 5:30

Petak (21. jul)

03.30: Južna Afrika – Španija

05.00: Srbija – Crna Gora



tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija SrbijeUroš Stevanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara